Főzelékhez készítettem ezt a húsmentes fasírozottat, melynek az alapja a lencse, mégpedig vörös lencse.

Nem tartalmaz húst és tojást sem, tehát teljesen vega étel.

Hozzávalók: 2 bögre vörös lencse, olívaolaj (vagy kókuszzsír), fél fej vöröshagyma, himalaya só, szójaszósz, 4-5 evőkanál zabpehely, fél cukkini (elhagyható), 4 evőkanál chia mag, kis víz, 3-4 gerezd fokhagyma, bors, pirospaprika, tönkölymorzsa (élesztőmentes).

Elkészítés:

A vörös lencsét megmossuk, majd kis olívaolajon (vagy kókuszzsíron) apróra vágott vöröshagymát pirítunk. Erre rádobjuk a vöröslencsét, felengedjük vízzel, sózzuk, majd addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Utána ízesítésnek egy kis szójaszószt keverhetünk bele, 1-2 evőkanálnyit.

A cukkinit közben meghámozzuk, lereszeljük. A chia magot kis vízbe beáztatjuk, hogy zselét engedjen, ez fogja helyettesíteni a tojást, hogy ne essen szét túlzottan a massza. Miután már zselészerű, a cukkinihez borítjuk és összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, belereszeljük a fokhagyma gerezdeket és hozzákeverünk pár evőkanál zabpelyhet. Ezt a masszát összekeverjük a kissé kihűlt lencsével, majd annyi tönkölymorzsát adunk még hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk.

Az elkészült fasírtmasszát egy tömbbé gyúrjuk, majd sütőpapírra tesszük, tetejét megszórhatjuk chia maggal és meleg sütőben megsütjük.

Kicsit törmelékesebb, mint a hagyományos fasírozottak, melyek olajban sülnek, viszont egészségesebb, mivel kevesebb zsiradékot tartalmaz. Természetesen hagyományosan, kis gombócokat formálva olívaolajban vagy kókuszzsírban is kisüthetőek.

Nemcsak főzelék mellé, hanem fogyókúrás ételként salátákhoz tálalva is isteni.

 

Forrás: http://www.fittnok.hu/zabpelyhes-lencsefasirt-chia-maggal?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=zabpelyhes-lencsefasirt-chia-maggal


Designed and hosted by PortDesign.