A neten kering sokféle oldalon egy rizstej recept, mely szerint tegyél fel főni egy kis rizst, majd folyamatosan szűrd le róla a vizet, addig, amíg a rizs “tejet” ad. Ez a rizstej. Ha még nem próbáltad ezt a receptet, akkor ne is tedd, mert ha a legenyhébben fogalmazok, akkor is pocsék.

Az eredmény egy nyúlós, sűrű rizsnyák lesz, ami tejnek nem igazán mondható. Van rá egy garasom, hogy akik közzétették ezt a receptet, azok sem próbálták ki.

 

Én olyan receptet szoktam itt közzétenni, amit ki is próbálok, és így bátran tudok ajánlani másoknak is. Ilyen ez a mostani rizstej recept is, aminek az ötlete Erikától származik. Nem kell a rizst megfőzni. Ez a titok. Csupán beáztatni. Én nem is tudom, milyen hálás vagyok ezért a receptért, mert az itthon készített magtejeim mellett bolti rizstejet szoktam venni (az összes bolti növényi tej közül ez ízlik nekem a legjobban), de ennek liter ára 550-600 Ft jelenleg. Ezzel az ötlettel havonta több ezer forintot tudok megtakarítani, éves szinten pedig több tízezer forintot. Egy emberöltőt nézve pedig több százezer forintot. Köszönöm Erika!!!!!! :)

No, ezért (is) kell szemfülesnek lenni és egészségblogokat olvasni! :)

A mostani recept anyag költsége ennek csak töredéke. Egy 500 grammos barna rizs ára márkától függően kb. 320-500 Ft között van. Vegyünk egy átlag 400 Ft-os árat. Ebből a rizsből bő 3 liter (akár 3,5-4 liter) rizstej készíthető. Matekozzunk egy kicsit: 400/3  = 133 Ft, és ha még hozzáadjuk a kb. 2 evőkanálnyi méznek az árát is, akkor is cirka 150 Ft-ból kihozható egy literrel. Ez nem drágább, mint a tehéntej.

A rizstej készíthető másfajta rizzsel is, pl. jázmin rizzsel igen finom aromájú tej nyerhető, de egészségre gyakorolt hatásai miatt inkább nem a csupasz, hanem a teljes értékű barna rizst ajánlom.

Lássuk akkor a medvét:

Hozzávalók: 1 csésze (kedved szerint 120-150 gramm) barna rizs, kb.  1 liter tisztított víz, csipet himalaya só, kb. 2 evőkanál méz

Elkészítés: A barna rizst mosd át alaposan, majd áztasd be egy napra vízbe. Másnap öblítsd le róla az áztatóvizet és turmixold össze kb. 1 liter vízzel. Szűrd le egy sűrű szövésű textílián. Ízesítsd himalaya sóval és mézzel (a megadott mennyiségek csak irányadóak, ettől eltérni lehet), de ezt a két komponenst se hagyd ki, ugyanis rendkívül jót tesz az ízének.

Valódi, finom, iható nyers rizstej barnarizsből

Én sem szeretek túl sok sót használni, de itt a rizstej nagyon megkívánja. Méz helyett használhatsz más édesítőt is: pl. xilitet, agavé szirupot, stevia port … stb.

Kakaónak nagyon finom, de gabonakávéba is teheted tejeskávénak, sőt, desszertek elkészítésénél is használhatod ugyanúgy, mint a hagyományos tejet.

Nem annyira krémes, tejszínes, mint a zabtej, viszont ízre van olyan finom. Sőt!!! :)

Hűtőben 2-3 napig eláll, ám egy kanalat rendszeresíts mellé, mert a kancsóból való kiöntés előtt mindig keverd fel jól, mert hamar leülepszik a sűrűje.

Kisfiam és férjem eddig nem itta a bolti rizstejet (nem tudom, mi bajuk volt vele, pedig az is finom), viszont most nagyon rákaptak erre. Sőt, férjem azt is mondta, hogy ezek után ezt ízlelve már meglesz tehéntej nélkül is! Hurrááá! :)

***

Ha elkészítetted, írd meg itt a hozzászólásoknál, hogy ízlett! :)


Designed and hosted by PortDesign.