Sokan nem is tudják, de a pitypang (gyermekláncfű) virága is az ehető virágok közé tartozik. A növénynek ehető a levele is, ez virágzás után enyhén kesernyés ízű, de zöld turmixokba bátran tehető. Rengeteg vitamin lakozik benne. Most a pitypangvirágból zselét / lekvárt fogunk készíteni.

A pitypangzselé receptje megütötte a szememet múlt héten a Herbáció újságban (népgyógyászati receptmagazin), majd pitypangméz formájában szembe jött velem Gizi blogján is.

Én ugyan nem eszek cukrot, és a Herbáció újságban is, és több gasztroblog oldalán is a receptet cukorral készítik el, amit én nem ajánlok, mert a kicsi haszon több kárral párosul.

Szóval, módosítottam, és nem cukrot, hanem xilit és stevia keveréket tettem bele édesítésnek.

 

Azért keverem a kettőt, mert nem szeretem, ha túl steviás az íze, viszont ez a jobb megoldás édesítés terén, a xilit elveszi a tipikusan steviás ízt. Én amúgy CrysaNova port használok vagy FluidNova cseppet, ezek nem túl tömény steviás ízek, így az eredmény is nagyon jól sikerült.

Hozzávalók: 1 tálnyi frissen szedett pitypangvirág, kb. mégegyszer ennyi térfogatú víz, xilit és stevia ízlés szerint, kb. fél teáskanál agar-agar por a zselésítéshez (agar-agar: növényi zselésítőanyag, por formájában kapható), fél citrom

Elkészítés: A pitypangvirágokat szedd le, rázd ki vagy szedd ki belőle a kis bogarakat (mert van bennük bőven), majd szedd ki a szirmokat, azaz távolítsd el a zöld részét, nehogy keserű legyen. Én fogtam egy ollót, és egyszerűen lenyisszantottam róla. Egy kis mennyiség maradt benne, nem probléma.

Pitypangzselé / pitypanglekvár (cukormentes!)

Mossuk meg, utána a virágszirmokat feltesszük vízben főni a citrommal együtt (héjától megfosztott, gerezdere vágott). Egyik recept egy órát ír, hogy főzzük, a másik éppenhogy csak megrottyantsuk, nem tudom, hol az igazság, én kb. 20-30 percig főztem, közben kint az udvaron tettem-vettem dolgomat. (Szívem szerint csak áztattam volna pl. egy éjszakán át, hogy ne menjen tönkre benne a főzés hatására semmi, de nem találtam sehol arra utalást, hogy a hatóanyagok így is kioldódnak-e, vagy mint a teáknál, csak forrázással nyerhetők-e ki, így hát főztem. Legközelebb áztatással is próbálkozok, illetve utánaolvasok még néhány helyen).

Utána egy sűrű szövésű textílián szűrjük le, majd forraljuk még egy kicsit, tegyük bele a steviát és xilitet. Kóstold, és annyit tegyél bele, hogy kellemesen édes legyen. Utána hozzáadjuk a fél teáskanál agar-agar port, forralunk rajta még egyet, hogy elolvadjon, és szépen kimosott, kifőzött üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a fedőt, és fejre állítjuk. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor fog megzselésedni.

Pitypangzselé / pitypanglekvár (cukormentes!)

Ha megfelelően ki vannak csírátlanítva az üvegek, akkor nem kell hozzá semmiféle tartósítószer, télire is eltehető.

Tipp:

Agar-agar por nélkül pitypangméz is készíthető belőle.

Sűrűre főzve pedig szörpként is funkcionálhat.

Nagyon szép gasztroajándék is lehet belőle.

Ízesíthető fahéjjal, szegfűszeggel.

Pitypangzselé / pitypanglekvár (cukormentes!)

Pitypangzselé / pitypanglekvár (cukormentes!)

***

Az ötlet ebből a  Herbáció újságból jött. (2012/1. szám)

Én már jó ideje mindig megveszem ezt az újságot. Szeretem. Negyedévente jelenik meg.

Pitypangzselé / pitypanglekvár (cukormentes!)

Tavaszi gyógy-furcsaságok

Pitypangzselé / pitypanglekvár (cukormentes!)

És végül lássuk mit ír a gyermekláncfűről a “Tavaszi gyógy-furcsaságok” című fejezetében, és elolvashatod a benne található pitypangzselé receptjét:

“Gyermekláncfű:

A gyermeláncfű (Taraxacum officinale) az egész országban megtalálható, és az egyik legsokoldalúbban felhasználható vadnövény. A levelei egész évben gyűjthetők, bár virágzás után enyhén kesernyés ízűek lesznek. Ez enyhíthető langyos vízben áztatással. A gyermekláncfű nyersen vagy főzve is fogyasztható, A-, B-, C-vitamin tartalma mellett a káliumtartalma is kimagasló. Erősíti a májat, a vesét, ideális tavaszi kúrákhoz. A virágaiból főzött szirup, zselé teába is tehető, de kenyérre kenve is fogyasztható. A virágbimbókat vajon megpirítva különleges levesbetét készíthető.

Gyermekláncfűvirág-zselé:

Hozzávalók: 50 dkg gyermekláncfűvirág, 4 lime, 1 narancs, 1,5 l víz, 1 kg zselécukor. A gyermekláncfűvirágokat alaposan mossuk meg, nyomkodjuk szárazra, és a darabokra vágott lime-mal, naranccsal és a vízzel kb. egy óra hosszáig főzzük. Ezután simítsuk át a masszát egy szitán, adjuk hozzá a zselécukrot, és még öt percig főzzük. Végül még forrón töltsük csavaros üvegekbe. Agar-agarral is zselésíthető … Ez a zselé még hideg téli napokon is visszahozza majd a gyermekláncfű virágainak illatát …”

Ha tetszett a recept, oszd meg a Facebookon is, biztosan sok embernek van teli a kertje ezzel a kis növénykével,

hadd próbálja ki más is! :)

Forrás: http://www.fittnok.hu/pitypangzsele-pitypanglekvar-cukormentes?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pitypangzsele-pitypanglekvar-cukormentes


Designed and hosted by PortDesign.