tt van az ablakomban már közel egy hete egy csokor bazsalikom, és még nem csináltam belőle semmit, de most megkívántam. Most egy három napos böjt után jólesik egy ilyen finom friss, könnyű ebéd.

Ebédre fogom enni, de előkóstoltam már, és mennyei íze van. Ez is amolyan “muszájelkészíteni” étel. Szívből ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók: 1 csokor friss bazsalikomlevél, egy kis marék fenyőmag és kesudió (vagy dió), kb. 2 gerezd fokhagyma, a sajtos íz eléréséhez egy kis inaktív sörélesztő pehely (kihagyható), himalaya só, annyi extra szűz olívaolaj, hogy turmixolható legyen. Nem baj, ha darabos marad, úgy az igazi :), cukkini

 

Régebben készítettem már ezt a finom desszertet, de szívesen készítek, ha éppen van itthon gyümölcslap. Most éppen kifogytam belőle, úgyhogy egyik nap állok is neki újra az aszalásának. Bár ilyen jó időkben inkább a friss gyümölcsöket kívánom, de alkalomadtán elmegy egy ilyen finom édesség is.

Főként, ha ilyen üdítő, pikáns citromkrémmel van töltve.

Hozzávalók: aszalt gyümölcslap

- citromkrémhez: 1 csésze natúr kesudió, kis víz, hogy turmixolható legyen, vanília por, méz (vagy más természetes édesítő), egy teáskanál kókusz olaj, ha túl hígra sikeredne: egy nagyon kevés útifű maghéj, egy citrom leve

- öntet: szintén a citromkrém, de kicsit hígabbra, vagy csokiöntetként:...

Mit kezdjünk a házi zabtej készítése során megmaradt “hulladékkal”, zabrosttal? Hát ezt… :)Egy ötletet szeretnék bemutatni Nektek, mely nyers, természetes édesség révén szintén gyorsan elkészíthető. És még finom is.

Bátran helyettesíthetitek vele a megszokott, kekszes-cukros kókuszgolyót.

 

Hozzávalók: zabtejből visszamaradt zabrost, kb. ugyanannyi darált dió, kb. 7-8 datolya édesítésnek (vagy ízlés szerint, lehet egyéb édes aszalt gyümölcs is), kakaópor, a hempergetéshez: pattogtatott amaránt mag (vagy kókuszreszelék), díszítésnek: goji bogyó (vagy áfonya)

Elkészítés: A zabrostot, a darált dióval és a kakaóporral forgassuk össze, majd a datolyát aprítógépben aprítsuk “vajjá”. Keverjük össze a kettő masszát, tehetünk bele egy kis valódi vanília port is....

Sokan nem is tudják, de a pitypang (gyermekláncfű) virága is az ehető virágok közé tartozik. A növénynek ehető a levele is, ez virágzás után enyhén kesernyés ízű, de zöld turmixokba bátran tehető. Rengeteg vitamin lakozik benne. Most a pitypangvirágból zselét / lekvárt fogunk készíteni.

A pitypangzselé receptje megütötte a szememet múlt héten a Herbáció újságban (népgyógyászati receptmagazin), majd pitypangméz formájában szembe jött velem Gizi blogján is.

Én ugyan nem eszek cukrot, és a Herbáció újságban is, és több gasztroblog oldalán is a receptet cukorral készítik el, amit én nem ajánlok, mert a kicsi haszon több kárral párosul.

Szóval, módosítottam, és...

Villámgyors ebéd vagy vacsora. Amilyen gyorsan elolvasod ezt, olyan gyorsan el is készíthető, mégsem hagyományos gyorsétel!...

Szeretem a nyers cukkinit elkészíteni mindenféle formában. Ma tekercseket készítettem belőle. Ennek az elkészítése kicsit kalandos, agyrázkódtatós volt … mindjárt el is mesélem …

Előtte nézzük a receptet. A cukkinitekercset fogyaszthatod nyers főételként (így ajánlom egyébként), vagy köretként amolyan salátaszerűségként.

Hozzávalók: nyers cukkini, sárgarépa, retek, saláta

- krémhez: fél csésze napraforgómag (előre beáztatott), fél paradicsom, 4-5 szem natúr kesudió, 1 kiskanál inaktív sörélesztő pehely, pici himalaya só, kis őrölt pirospaprika (de fűszerezheted másként is, pl. kaporral paradicsom nélkül, borssal … stb.)

Elkészítés: A cukkiniket megmossuk, majd vékony szeleteket vágunk belőle hosszába. A krémhez valókat összeturmixoljuk (víz nem kell hozzá, a...

Bőséges nyers, friss salátatál csírákkal, magas rost tartalommal. Talán hihetetlennek tűnik egy zsíros húsokhoz és rosttalan bolti szerzeményekhez szokott ember számára, hogy egy ilyen salátatállal is jól lehet lakni.

Csodás ízélményt létre lehet hozni friss, hőkezeletlen, színpompás és illatos zöldségekkel is.

 

Hozzávalók: néhány saláta levél, retek csíra, lencse csíra , uborka, paradicsom, lila hagyma, olívabogyó, 1 kis teáskanál balzsamecet, fél teáskanál extra szűz olívaolaj

Elkészítés: a saláta levelet a tányérra terítjük, majd erre rakjuk rá az alaposan összeforgatott, apróra vágott hozzávalókat, amit kicsit meglocsolunk balzsamecettel (kis citromlével helyettesíthető) és extra szűz olívaolajjal. Körítésként csírákat helyezünk még a tányérra.

Igazi fogyókúrás...

A neten kering sokféle oldalon egy rizstej recept, mely szerint tegyél fel főni egy kis rizst, majd folyamatosan szűrd le róla a vizet, addig, amíg a rizs “tejet” ad. Ez a rizstej. Ha még nem próbáltad ezt a receptet, akkor ne is tedd, mert ha a legenyhébben fogalmazok, akkor is pocsék.

Az eredmény egy nyúlós, sűrű rizsnyák lesz, ami tejnek nem igazán mondható. Van rá egy garasom, hogy akik közzétették ezt a receptet, azok sem próbálták ki.

 

Én olyan receptet szoktam itt közzétenni, amit ki is próbálok, és így bátran tudok ajánlani másoknak is. Ilyen ez a mostani rizstej recept...

Nemsokára itt van anyák napja, és valami egyszerű, de ugyanakkor mutatós és egészséges desszert ötlettel szeretnélek meglepni Titeket kedves Olvasók!

Ezt a desszertet hamar összedobhatod más alkalomra is, akár másfajta formába öntve is (pl. kör alakú tortaformába), amennyivel ez nagyobb, úgy változik az alapanyagok mennyisége is.

 

Hozzávalók:

  • az alaphoz: egy kevés zabtejből visszamaradt zabrost és dió felesben, 1 teáskanál kakaópor, datolya, csipet vanília por,
  • a zseléhez: 1 csésze eper, méz vagy stevia por, 1 kávéskanálnyi agar-agar por, 3 evőkanálnyi víz

Elkészítés: Az alaphoz a datolyát aprítógépben datolyavajjá aprítjuk (tehát addig, míg vajszerű masszává áll össze). Utána ledaráljuk a diót. A...

Szaffinától merítettem az ötletet, és eredetileg nyers pogácsa lett volna belőle. Aztán úgy gondoltam, hogy mégis megsütöm.

A sok szezámmag adott neki egy kis karakteres ízt, de ez nem vette el a kedvünket attól, hogy befalatozgassuk egytől egyig mindet. Sőt, olyan különleges lett.

Lisztet nem tartalmaz, sem tojást, sem sajtot, mégis pogácsa sikeredett belőle. Egy egészséges változat. És lehet ezt még fokozni is plusz extra alapanyagokkal (pl: chia mag, mák, búzacsíra, zabpehely).

Hozzávalók: fél csésze szezámmag, fél csésze napraforgómag, fél csésze szárított csíráztatott hajdina (őrölve hajdinacsíraliszt) és zabpehely vegyesen, 1 evőkanál inaktív sörélesztő pehely, himalaya só, magtejföl

Elkészítés: A szezámmagot,...

Főzelékhez készítettem ezt a húsmentes fasírozottat, melynek az alapja a lencse, mégpedig vörös lencse.

Nem tartalmaz húst és tojást sem, tehát teljesen vega étel.

 

Hozzávalók: 2 bögre vörös lencse, olívaolaj (vagy kókuszzsír), fél fej vöröshagyma, himalaya só, szójaszósz, 4-5 evőkanál zabpehely, fél cukkini (elhagyható), 4 evőkanál chia mag , kis víz, 3-4 gerezd fokhagyma, bors, pirospaprika, tönkölymorzsa (élesztőmentes).

Elkészítés:

A vörös lencsét megmossuk, majd kis olívaolajon (vagy kókuszzsíron) apróra vágott vöröshagymát pirítunk. Erre rádobjuk a vöröslencsét, felengedjük vízzel, sózzuk, majd addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Utána ízesítésnek...

Ez az egyszerű étel nagyon megtetszett nekem.

Azért mert egészséges, azért mert gyorsan elkészíthető, azért mert finom, és azért mert laktató.

Hozzávalók: 1 bögre barna rizs, 1 alma, juharszirup, fahéj

Elkészítés: A barna rizst megfőzzük. (kb. kétszeres mennyiségű vízben 35-40 percig, utána letakarva pihentetjük, míg teljesen meg nem puhul). Az almát meghámozzuk (vagy ha házi, akkor csak megmossuk, és összeturmixoljuk a barna rizzsel. Ha nem túl leveses az alma, akkor egy csöppnyi vizet lehet hozzáadni. Juharsziruppal édesítettem (de lehet steviával, mézzel, xilittel is), és fahéjjal ízesítettem.

A tetejét mandarinnal, dióval, és chia maggal díszítettem.

Ildikó...

Tegnap a családnak töltött káposztát készítettem, ebből én csak a káposztát szoktam kienni. Még sosem csináltam meg ezt az ételt nyers változatban, mert a nyers fasírtok ízvilágban valahogy nem sikeredtek a kezeim között.

Most azonban úgy éreztem, hogy újra próbát teszek. Elővettem hát Szaffina Nyers Vegán ételes szakácskönyvét , hogy megnézzem, hogy ő hogyan csinálja.

Nyers karfiolt aprít a fasírtba…. Húú, vajon milyen lesz? Én eddig répától elkezdve zellerig mindent megpróbáltam a nyers fasírtokba, ám ez csak kevés hozzávalót tartalmazott. Hmmm… akkor viszont nem lehet rossz.

Azt tapasztaltam ugyanis magamon, hogy jobban szeretem azokat a nyers ételeket, amik nem 101 ...

Igazi téli antioxidáns desszert ez a kis melegszínű nyalánkság, mely kizárólag természetes összetevőkből készült.
Tej-, cukor-, tojás-, és gluténmentes, és nagyon finom. Az ízét variálhatod aszerint, hogy mennyi csipkebogyót adsz hozzá. Én tettem hozzá bőven, így édes-fanyarkás pikáns íze lett.

Hozzávalók (kb. 2 személyre):
(Ha kis méretű csatos tortaformába szeretnéd elkészíteni, akkor végy dupla mennyiséget mindenből)
- alap: 1 csésze őrölt mandula, 10 szem datolya, 1 teáskanál kakaópor, 1-2 evőkanál növényi tej (pl. rizstej)
- krém: 3 szelet sütőtök, 10-15 szem érett csipkebogyó, 1 teáskanál kókusz olaj, 3 evőkanál chia mag, 1 evőkanál útifű maghéj (elhagyható, vagy helyettesíthető chia maggal),...

Kiváló vegán növényi majonéz napraforgómagból.

Eddig még csak magtejfölt és tzatzikit készítettem napraforgómagból kence téren, de ez most annyira jól ízesítettre sikerült, hogy még Tamásom is azt mondta, hogy egész jó.

Hozzávalók: 1 marék napraforgómag, pár szem kesudió, víz, himalaya só, 1 kisebb cikk fokhagyma, citromlé ízlés szerint, kis bors, 1-2 borsónyi mustár (vagy őrölt mustármag), 1 csepp stevia (fluid nova)

+ tálaláshoz ízlés szerinti zöldség csíkok (én uborka és sárgarépa csíkokat mártogattam bele)

Elkészítés: A napraforgómagot és a kesudiót vízzel nagyon alaposan összeturmixoljuk. Én mivel kis mennyiség, botmixert használtam, és elég sokáig kellett, hogy ne legyen darabos. A végén a mixer és a magtejföl is jól felmelegedett, de az eredmény egy selymesen krémes magtejföl lett.

Az így elkészült natúr magtejfölhöz hozzákeverjük a többi hozzávalót: stevia cseppet, mustárt, kis borsot, citromlét, reszelt fokhagymát, sót, és már készen is van.

Csipetnyi pirospaprikával megszórva és pe...

Isteni finom, könnyű, light-os, alacsony kalóriatartalmú, fogyókúrás saláta recept. A lilahagyma olyan fincsi ízt ad neki, hogy nem kell még öntet sem rá.

Sem ecetes, sem joghurtos. Ha mégis hiányolnád, egy kis citromleves-olívaolajos-fokhagymás öntetet csepegtethetsz rá, vagy egy kis balzsamecetet fújhatsz rá, de szerintem ennél a salátánál kihagyható.

Hozzávalók:

1 nagy paradicsom, egy kisebb lilahagyma, egy szelet avokádó, pár szelet sárga húsú paprika, csipetnyi himalaya só (akár el is hagyható)

Elkészítés:

A hozzávalókat felszeleteljük kockára, a lilahagymát csíkokra szedjük, és egy tálba tesszük őket, jól összekeverjük, megszórjuk egy nagyon kis csipet himalaya sóval, és egy ideig állni hagyjuk. A sótól a zöldségek kicsit levet eresztenek, és a lila hagymának gyengül az ereje, így a zöldségekből kiáradó csöppnyi lé nagyon finom salátaöntetként funkcionál.

Egy kicsit tartalmasabb salátát kapunk, ha ízesített mandulasajtot adunk hozzá felkockázva.

Csókolózni persze nem kell utána! :)

Jó ...

1. oldal / 2


Designed and hosted by PortDesign.