Egyél zöldet! Töltsd fel magad napenergiával! Ehető gyomnövények

A zöld levelű növényekről, a klorofill csodálatos hatásairól már született bejegyzés ezen a blogon. Megtalálod őket itt:

Csodálatos, gyógyító klorofill

Zöld turmix – “green smoothie”

Most egy-két zöld növénnyel ismerkedhetsz meg, amit érdemes fogyasztanod, hiszen még szezonja van.

 

Ezeket a látszólag haszontalan gyomnövényeket fogyaszthatod zöld turmixként (azaz turmixolhatod gyümölcsökkel), vagy csipkedheted salátákba. Frissen az igazi, de akár meg is száríthatod a téli hónapokra alacsony hőfokon. Mind-mind kiváló lúgosító, klorofillban gazdag élő táplálék.

Kövér porcsin

Figyelem! Nem a virágzó díszporcsinról van szó, hanem a vadon termő fajtáról. Még régebben mi is ahogy tudtuk, irtottuk ezt a “gazt” a kertben. Szívós növény, még a legnagyobb melegben sem akar elhervadni, könnyen visszaered, ha jön egy kis nyári zápor.

Irtás helyett fogyaszd salátába. Igen kellemes íze van, szinte íztelen, de mégis, olyan könnyeden finom. Fogyasztható a szára és a levele is, de én le szoktam szedni a kis pozsgás leveleket a száráról, így családom is fogyasztja. Egész nyáron rendelkezésünkre áll.

Tartalmaz nyálkaanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, omega-3 zsírsavakat. Immunerősítő és antioxidáns hatással rendelkezik. Kiemelkedik C és E vitamin, valamint béta-karotin tartalma.

Jótékony hatással van a vér koleszterin szintjére és a vér cukor szintjére. Enyhén vízható hatású.

 ***

Tyúkhúr:

Bizony, nemcsak a pipiknek lehet adni, hogy egészségesebb, szebb, sárgább tojást tojjanak, hanem mi emberek is nyugodtan fogyaszthatjuk.  Vigyázat! Nem összekeverendő a mezei tikszemmel, ami piros vagy kék virágú!! Ugyanis az mérgező. Az ehető tyúkhúr virágának színe fehér.

Enyhén földes ízű, ez miatt nekem nem kimondottan kedvencem, de más zölddel keverve már nem érezni ki annyira. Akkor gyűjtsd lehetőleg, mikor még nem virágzik, vagy már van virágja, ha magosodik, akkor is gyűjtheted, de már kevesebb benne az értékes anyag.

Értékes hatóanyagai: C vitamin, ásványi anyagok, szaponinok (köhögés esetén nyálkaoldó), enyhén kőoldó hatással bír. Tartalmaz továbbá epe- és veseműködésre ható anyagokat.

***

Parlagfű:

Mindenki irtja ezt a kis ártatlan növényt, holott az allergiákért nem közvetlenül ő a felelős, hanem a táplálkozás és a környezetszennyezés. Pedig sokan csodaszerként emlegetik. Sőt, a leghasznossabb gyógyító növényünkként.

Nem szaporítom tovább a szót róla, olvassátok el ezt az érdekes irományt Weixl-Várhegyi Lászlótól

Fontos! Fent említett növényeket olyan helyekről gyűjtsd, ahol nem éri kipufogó gáz, és vegyszer!

Csanki István parlagfüvet fogyaszt:
Ajánlott cikk a delmagyar.hu oldalon: ide kattintva
***
Csalán:
Kesztyűben szedd, nem kell hogy összecsipkedjen. A csalánt nemcsak főzetként, gyógyteaként fogyaszthatod, hanem kiváló hajöblítésre is, valamint nyersen, zöld turmixokba téve is fogyaszthatod. Kiemelkedő a C vitamin tartalma.
Kiváló vértisztító hatású, tisztítókúrákra, méregtelenítésre használják, de böjtöknél is fogyasztják. Az egész emésztőcsatornát tisztítja, valamint a vízkiválasztást is serkenti. Enyhítheti az allergiás tüneteket, ekcémát, szénanáthát, csalánkiütést. Pattanásokra is használható. Tartalmaz C, B, K vitamint valamint béta karotint, flavonoidokat, vasat, kalciumot, káliumot, vitaminokat, és egyéb ásványi anyagokat. Számos egyéb betegség ellen is hatásos. Nyiss fel egy gyógynövény- vagy füveskönyvet, meglátod, mennyi mindenre jó áldásos hatása.
***
Gyermekláncfű (pitypang levél)
A gyermekláncfű levele nagyon jó salátákba. Kissé kesernyés az íze, ezért a többi hozzávalóval ezt ellensúlyozzuk (persze, csak ha nem szereted annyira a kesernyés ízeket. Ízre hasonló, mint a rukkola saláta, viszont sokkal olcsóbb. Ingyen van, hiszen szinte mindenhol nő.
Tudtad, hogy Európa egyes vidékein gyógyászati célra külön termesztik? Táplálékkiegészítőket is gyártanak különböző részeiből: szárából, leveléből, virágából, gyökeréből.

A gyermekláncfű levelei és gyökerei vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok; hatóanyagait főleg emésztési problémákra és máj-bántalmakra alkalmazzák. Az egész növény, a gyökerét is beleértve, a virágzatával együtt értékes, és gyógyhatással bír. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését. (viszont epegörcs alatt nem fogyasztható)  Vértisztító hatású.

***

A fenti növényekről a gyógyhatások felsorolása nem teljes, csak egy kis ízelítőként szolgált. Ha bármilyen problémád van, a gyógynövények fogyasztása előtt kérd ki orvosod véleményét!
Van véleményed? Fogyasztasz napi szinten zöldeket? Kérlek, mondd el a véleményed!
Ha hasznos volt számodra a cikk, kérlek, oszd meg a Facebookon ismerőseid között is. Váljék az ő hasznukra is! :)

Read more http://www.fittnok.hu/egyel-zoldet-eheto-gyomnovenyek?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=egyel-zoldet-eheto-gyomnovenyek


Designed and hosted by PortDesign.