Az Új Biológia legegyszerûbben megfogalmazva azt állítja, hogy minden betegség mögött egyetlen alapvetõ ok rejlik, ez pedig nem más, mint a test elsavasodása.

 

Ezzel ellentétben a régi biológia, amely Louis Pasteur mûvein alapszik, arra az elképzelésre épült, hogy a betegségek többnyire olyan kórokozóktól erednek, amelyek kívülrõl támadják meg a szervezetet.

 

Dr. Robert Young, amerikai sejtbiológus kutató több évtizedes kutatást követõen úgy találta, hogy amikor a test sav-bázis, vagy sav-lúg aránya egészséges egyensúlyban van, akkor a kórokozók képtelenek benne megtelepedni.

 

Testünk közel 70%-a víz! Gondolja el, milyen fontos fenntartani a testében lévõ belsõ folyadékok tisztaságát, hisz ebben úszkálnak sejtjeink, szerveink.

 

Mi történik, amikor túl sok ételt, vagy nem megfelelõ fajta ételt (savtermelõ ételeket, pl. tejterméket, cukrot és állati fehérjét) fogyasztunk, vagy nem tudjuk megemészteni, és ez elkezd bomlani és rothadni? Az étel bomlásakor mérgezõ, savas hulladék- és vegyi anyagok keletkeznek, és ez a folyamat még több savas mellékterméket hoz létre, melyek megváltoztatják az optimálisan lúgos kémhatást.

 

Szervezetünket szennyezzük a légszennyezéssel, dohányzással, gyógyszerekkel, a túl sok savasító étellel, és még számtalan dologgal, ami felborítja lúgos kémhatású belsõ nedveink finom egyensúlyát.

Néhányunknak olyan teste van, amely már épp csak arra alkalmas, hogy fenntartsa az életet, mégis valahogy átküzdjük magunkat a mindennapokon, egyre komolyabb egyensúlyhiányokat teremtve, amíg végül elkerülhetetlenné válik az összeomlás, és legyengítenek bennünket a krónikus, zavaró és nyugtalanító tünetek.

 

Belsõ nedveink pH szintje testünk minden egyes sejtjére hatással van. A test nem tolerálja jól a túlzott savas eltolódásokat. Valójában a teljes anyagcsere-folyamat a kiegyensúlyozott belsõ lúgos környezettõl függ.

 

Egy krónikusan túl savas kémhatás szétmarja a szöveteket, apránként belerágva magát a közel 95.000 kilométernyi vénába, artériába, és kapillárisba, mint ahogy a sav a márványba. Ha észrevétlen marad, minden sejtszintû tevékenységet és funkciót akadályozni fog, a szívünk dobogásától kezdve az agy által kibocsátott idegi impulzusokig.

 

Összefoglalva, az elsavasodás az egész életünkre kihat, és mindenféle betegséghez vezet!

 

A sav-bázis egyensúly:

 

 

Abból a feltevésbõl indulunk ki, hogy az összes egyensúly közül, amit az emberi test igyekszik fenntartani, a legdöntõbb a sav-bázis (sav-lúg) egyensúly. A test a végletekig képes elmenni abban az igyekezetében, hogy fenntartsa a megfelelõ, enyhén lúgos természetû vért.

 

Azonban nagyon könnyen és gyakran elõfordul az, hogy a testi szövetek elsavasodnak. Ez az egyensúlyhiány káoszhoz vezet, és megnyitja az utat a betegségekhez. Minden betegség és rossz közérzet mögött a testnedvek és szövetek elsavasodása áll. Ugyanis a test kizárólag akkor válik sebezhetõvé a kórokozók által, amikor elsavasodott. Az egészségesen lúgos kémhatású egyensúlyban a kórokozók nem tudnak megtelepedni. Röviden, a jó egészség feltétele, hogy a testünk sav-bázis egyensúlya megfelelõ legyen. Ezt pedig csak a helyes táplálkozás révén lehet elérni.

 

A testünk összes szabályozó mechanizmusa (ideértve a légzést, a keringést, az emésztést és a hormontermelést) azon dolgozik, hogy kiegyensúlyozza ezt a finom, belsõ sav-bázis szintet. A test nem tudja sokáig tolerálni a túlzott savas eltolódásokat. Az egyensúlyhiány korai szakaszában a tünetek még nem olyan erõsek, ilyenek lehetnek, mint kiütés, fejfájás, allergiák, megfázás és influenza, valamint pl. homloküreg-problémák. De ahogy a dolgok tovább súlyosbodnak, egyre komolyabbá válik a helyzet. A meggyengült szervek és egész belsõ rendszerek eredményeként pajzsmirigy-, mellékvese- és májproblémák, stb. léphetnek fel. Ha a szöveti pH túlságosan elmozdul a savas irányba, akkor az oxigénszint lezuhan, és a sejtanyagcsere leáll. Más szóval, a sejtek elpusztulnak. Ön pedig meghal.

 

Tehát, a pH csökkenése nem megengedhetõ. A test ezt megakadályozza, mégpedig úgy, hogy amikor szembetalálja magát egy csomó beömlõ savval, a vér lúgos ásványi anyagokat von ki a szövetekbõl, hogy ezt kompenzálni tudja. Van egy ásványcsalád, amelyiknek pont az a feladata, hogy semlegesítse, méregtelenítse az erõs savakat, ilyen pl. a nátrium, a kálium, a kalcium és a magnézium. Amikor ezek az ásványi anyagok reakcióba lépnek a savakkal, sokkal kevesebb káros melléktermék keletkezik, amelyeket aztán a test ki tud üríteni.

 

Egy egészséges test szükséghelyzet esetére rendelkezik tartalékkal ezen ásványi anyagokból. De ha a táplálkozás során nem kerül elég belõlük a testünkbe, és kifogy a tartalék, akkor a test máshonnan szerzi be õket. Vagyis kivonja a csontokból a kalciumot vagy az izmokból a magnéziumot – ahol természetesen szükség lenne rájuk. Ez könnyedén hiányállapotokhoz vezet.


Designed and hosted by PortDesign.